×
دیسکوپاتی

دیسکوپاتی

یک واحد عملی ستون فقرات از دو قسمت قدامی و خلفی تشکیل شده است. قسمت قدامی شامل دو بدنه ی مهره و دیسک بین آنهاست و ساختمانی انعطاف پذیر، جاذب ضربه و متحمل وزن می باشد. قسمت خلفی متشکل از زواید مهره ای، محافظ ساختمانهای عصبی و جهت دهنده ی حرکت است.

دیسک از دو قسمت محیطی (آنولوس فیبروزوس) و هسته مرکزی (نوکلئوس پولپوزوس) تشکیل شده است. فیبرهای آنولوس مایل هستند که این مسئله به انجام حرکات موجود در مهره ها کمک می کند. هسته ی دیسک 88 درصد مایع دارد و بنابراین دارای فشاری است که توسط آن دو مهره را از یکدیگر جدا نگه می دارد، فیبرهای آنولوس را سخت و کشیده حفظ می کند و فشارهای وارده را متحمل می گردد. در حرکات لغزشی دو مهره،هسته ی دیسک به جلو و عقب حرکت می کند.

فیبرهای آنولوس سالم از جنس کلاژن هستند که قدرت انعطاف پذیری زیادی دارند، اما با افزایش سن و یا در اثر صدمات به دیسک، جای این نوع فیبرها را رشته های دیگری از نوع فیبروز می گیرند. فیبرهای جایگزین شده انعطاف پذیری کمتری دارند.
هسته ی دیسک سالم نیز از جنس موکو پلی ساکارید است و بنابراین خاصیت جذب آب را دارد. هسته با جذب مایعات اطراف فشار داخل خود را ثابت نگه می دارد.

بیشتر فشار های وارد شده به ستون فقرات از طریق لیگامانها گرفته می شوند. لیگامانها حرکات اضافی را محدود کرده، به حرکات جهت می دهند و دیسک را تا جائی که انعطاف پذیری دارد، تقویت می کنند. لیگامان طولی خلفی (Posterior longitudinal ligament) که در کل ستون فقرات و در قست خلفی بدنه ی مهره ها چسبیده است از بالا تا اولین مهره کمری کمتر آسیب می بیند اما از این ناحیه و به سمت پایین شروع به باریک شدن می کند به طوری که در ناحیه ی L5-S1 حداکثر فشارهای استاتیک و دینامیک را تحمل می کند.

اساسا فتق دیسک به معنی آزاد شدن هسته از آنولوس فیبروزوس می باشد. فتق هسته ممکن است در نتیجه ی اعمال نیروهای بیش از حد، نیروهای کم اما مداوم و مکرر بر روی دیسک و یا وجود آنولوس معیوب پیش آید. همچنین ممکن است تمام این عوامل با یکدیگر وجود داشته باشند. افراد درگیر بیشتر جوانان با میانگین سنی 35 سال هستند. هسته می تواند از نقاط مختلف آنولوس فتق پیدا کند ولی شایع ترین محل بیرون زدگی قسمت خلفی خارجی، جائی که لیگامان طولی خلفی ضعیف ترین موقعیت را دارد، می باشد.

این نکته را باید در نظر داشت که میزان فتق دیسک با شدت علائم و میزان ناتوانی بیمار ارتباط مستقیم ندارند. میزان ناتوانی بستگی به قطر کانال نخاعی دارد به طوری که ممکن است یک فتق خیلی وسیع بدون علامت باشد و بالعکس یک فتق کوچک با علائم شدیدی همراه باشد. این مسئله به قطر و اندازه ی کانال نخاعی در هر فرد بستگی دارد. فتق دیسک معمولا با یک فعالیت ناگهانی فلکسیون و چرخش اتفاق می افتد.

شکایت اصلی بیماران مبتلا وجود درد تیز، سوزشی و غیر قابل تحمل است. محل درد هم بسته به ناحیه ی فتق دیسک، متفاوت است، اینکه کدام مهره از ستون فقرات دچار فتق دیسک شود محل درد متفاوت است. اولین قدم در درمان فتق دیسک استراحت است، فیزیوتراپی مهمترین درمان برای فتق دیسک می باشد که با آموزش بیماران با توجه به ناحیه ی فتق دیسک و ورزش های مربوطه و دستگاههای کاهش التهاب در درمان بیماران بسیار موثر است، در صورت پیشرفت فتق دیسک، برای جلوگیری از آسیب عصب و عوارض بیشتر یا در مراحل پیشرفته (در صورتی که بیمار درمان نکند یا دیر به مراکز درمانی مراجعه کند) باید تحت عمل جراحی قرار گیرد. فیزیوتراپی سوگند در تمام مراحل فتق دیسک از حالت خفیف و قبل از جراحی تا حالت شدید و پس از جراحی در حال ارائه خدمات به شما مراجعه کنندگان عزیز می باشد.

کلینیک فیزیوتراپی سوگند یکی از بهترین مراکز درمانی در شرق تهران می باشد که جهت درمان دیسکوپاتی قبل و بعد از عمل در حال ارائه ی خدمات است.

تلفن تماس: 77163317-021 / 77175345-021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!