×
پارگی منیسک

پارگی منیسک

پارگی منیسک Meniscus Injury

منیسک های زانو، در قسمت داخلی به شکل C و در قسمت خارجی به شکل C بسته تر، فیبری غضروفی بوده و وظایف مهمی بر عهده دارند. افزایش تطابق سطوح مفصلی، کاهش اصطکاک در سطوح مفصلی، توزیع کردن بهتر مایع مفصلی جهت تغذیه غضروف، کاهش نیروهای وارد بر غضروف و بهبود حرکت از وظایف مهم منیسکها است. زمانی که منیسکها برداشته شوند میزان نیروی وارد بر غضروف تا 5/2 برابر افزایش می یابد و این مسئله غضروف را در معرض تخریب زود رس قرار می دهد.
همچنین در برداشتن منیسکها، سطوح محدب استخوان ران به تدریج صاف تر شده، زواید استخوانی شکل می گیرند و فاصله مفصلی کم می گردد.
منیسک خارجی اتصالات محیطی کمتری در مقایسه با میسک داخلی دارد (مثلا منیسک خارجی بر خلاف منیسک داخلی به کپسول چسبندگی ندارد) و چون کندیل خارجی استخوان ران بالاتر از کندیل داخلی است، بنابر این منیسک خارجی در فضائی بازتر حرکت می کند. این دومسئله همراه با مکانیسم شایع صدمه که بعدا به ان اشاره می شود موجب می گردند که صدمات منیسک داخلی بیشتر از منیسک خارجی باشد.
منیسکها بافتهایی هستند که در قسمت محیطی خود به واسطه اتصالاتشان ،عروق خونی دارند اما در قسمتهای مرکزی فاقد خون هستند.

علائم پارگی منیسک

پارگی منیسک داخلی، اغلب همراه با پارگی کپسول داخلی زانو، لیگامان طرفی داخلی و لیگامان متقاطع قدامی است (Terrible Triad O Donghue) پارگی منیسکها با علائم زیرمشخص می شود:

1- درد ناگهانی و عمیق: این درد در صورتی که با خونریزی داخل مفصل همراه باشد به صورت منتشر وجود دارد. منیسکها بافتهایی هستند که گیرنده های درد ندارند، بنابراین درد بدلیل پارگی اتصالات محیطی آن ها، کشیده شدن کپسول و تحریک گیرنده های درد آن در اثر افزایش مایع و یا خون است.

2- افزایش ترشح مایع مفصلی (Effusion): پارگی محیطی در منیسکها همراه با افیوژن وخونریزی مفصلی (Hemarthrosis) است. به دلیل اتصالات بیشتر منیسک داخلی با پارگی این اتصالات و صدمه به غشای سینویال، اغلب ترشح خونی در مفصل وجود دارد اما در پارگی منیسک خارجی همراه افیوژن وجود ندارد. تورم مفصلی با فاصله زمانی 2 ساعت بعد از ضایعه مشخص می شود. ترشح خونی شدید بلافاصله بعد از ضایعه، یا پارگی کپسول – لیگامان را مطرح می کند و یا نشانه ای از ضایعات کندگی های استخوانی و یا هر دوی این موارد است.

3- حساسیت به لمس: در تمام مفاصل به دلیل پارگی چسبندگیهای منیسک وجود دارد. حساسیت اغلب در قسمت خلف زانو و ندرتا در قسمت قدام است. هر چند که پارگی در قدام باشد.

4- قفل شدن مفصل (Locking): به دلیل گیر افتادن منیسک پاره شده بین کندیل استخوان ران وساق، مفصل زمانی که خم شده است، در همان خم شدگی قفل می شود وبه سختی باز می شود. قفل شدن در ضایعات منیسک سریع است وباز شدن نیز سریع، اما در ضایعات دیگر مانند وجود جسم خارجی در مفصل، قفل شدن وباز شدن تدریجی است. در تمام پارگی های منیسک قفل شدن وجود ندارد. همانطور که قبلا گفته شد پارگی های شاخ خلفی وبه صورت طولی شایعتر است. اگر پارگی طولی وسیع باشد به طوری که پارگی از محل عبور لیگامان داخلی قدام تر برود، قسمت داخلی متورم و بزرگ شده و بین دو کندیل گیر افتاده و مفصل را قفل می کند. اگر همین قسمت داخلی به مرکزمفصل جابه جا شود و در حفره بین کندیلی قرار بگیرد قفل شدن وجود ندارد (پارگی از نوع دسته سطلی Bucket Handle).
در پارگی های عرضی، قسمت قدام محل پارگی متورم وبزرگ شده و مفصل را قفل میکند. بنابراین در تمامی پارگی ها این علامت وجود ندارد.

5- Giving Way -Buckling یا ناپایداری زانو در هنگام تحمل وزن: در اثر درد و مهار شدن رفلکسی عضله کوادریسپس در کنترل خم شدن زانو یا در اثر لاغری این عضله به دلیل عدم استفاده است وبنابراین زانو بدون اختیار بیمار ناگهان خم می شود.

6- صدای Clicking: به دلیل حرکت کندیل های استخوان ران بر روی یک سطح ناصاف و ناهموار ایجاد می گردد (که همان منیسک پاره شده است.)

درمان پارگی منیسک

بسته به شدت ضایعه که آیا پارگی کامل بوده و یا منیسک کنده شده باشد و بسته به سن بیمار درمان از فیزیوتراپی تا جراحی متفاوت است که آن هم بستگی به نظر جراح و فیزیوتراپیست دارد.
فیزیوتراپی سوگند با بهترین دستگاهها و تکنیکهای درمانی پیشرفته خدمات فیزیوتراپی قبل و بعد از جراحی را به مراجعه کنندگان محترم ارائه می دهد.

کلینیک فیزیوتراپی سوگند یکی از بهترین مراکز درمانی در شرق تهران می باشد که جهت درمان پارگی منیسک قبل و بعد از عمل در حال ارائه ی خدمات است.

تلفن تماس: 77163317-021 / 77175345-021

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

error: Content is protected !!